Leo Nederlof - Senior Program Officer bij Philips Research (inmiddels gepensioneerd)

 

“Wat hij als bedrijfskundige toevoegde aan een technisch-wetenschappelijke omgeving? Het stellen van zijn soms onverwachte vragen bracht mensen aan het denken”.

“Hij was voor de duvel niet bang. Ik had Eelko nog niet een indicatie gegeven van wie hij mogelijk kon interviewen voor zijn afstudeeronderzoek of hij was al op pad. Of het nou een chief executive officer was of niet, hij kwam er gewoon binnen voor een interview van een uur. Hij trok eropuit, schakelde niet bij de eerste de beste hobbel in de achteruit, dat heb ik enorm gewaardeerd.”

Een bedrijfskundige in een technisch-wetenschappelijke omgeving

“Zijn afstudeeronderzoek deed hij in 2006 bij het Research Program Office van Philips Research, de afdeling die het overzicht had van het complete researchprogramma van Philips wereldwijd. Voor zijn afstudeeropdracht kwam hij onder mijn supervisie, in nauwe samenspraak met zijn afstudeer-hoogleraar. Zijn onderzoeksvraag luidde: kunnen we voor researchprojecten een vorm of processen bedenken waarmee we een prioriteitstelling geven aan verschillende voorstellen door deze met elkaar te vergelijken op mogelijke opbrengsten? Een groot deel van zijn werkzaamheden was mensen bevragen aan de hand van mede door hem opgestelde gestructureerde vragenlijsten. Dat is denk ik wat hij als bedrijfskundige toevoegde aan deze technisch-wetenschappelijke omgeving: het stellen van zijn vragen bracht mensen aan het denken.”

Een bruikbaar stuk gereedschap

“De uitkomsten hebben we zo systematisch mogelijk proberen om te zetten in een procedure. Dat was soms moeilijk. Ik ben nogal wiskundig van aard en hecht heel erg aan structuur. Eelko was nog een beetje een wilde jongen in die tijd, werkte af en toe wat ongestructureerd. Soms was het bijvoorbeeld beter geweest als bepaalde interviews in een andere volgorde waren afgenomen. Maar goed, het was een afstudeeropdracht, daar mag en moet je nog van leren. Uit zijn onderzoek kwam een heel bruikbaar stuk gereedschap. Helaas kwam het resultaat in de lucht te hangen: de productdivisie die er bij uitstek baat bij zou kunnen hebben, werd verkocht. Daardoor hebben we jammer genoeg nooit de proef op de som over een aantal jaren kunnen nemen. Maar ook dat is wetenschappelijk onderzoek: soms zit het mee, soms zit het tegen.”

Samenvatting

“Eelko deed zijn afstudeeronderzoek in 2006 bij het Research Program Office van Philips Research, die het complete researchprogramma van Philips wereldwijd coördineerde. Zijn onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van een tool om verschillende voorstellen met elkaar te kunnen vergelijken op mogelijke opbrengsten en op die manier goed onderbouwde prioriteiten te kunnen stellen. Het werd een mooi bruikbaar stuk gereedschap. Wat ik enorm waardeerde: hij was voor de duvel niet bang. Of het nou een chief executive officer was of niet, hij kwam er binnen. Hij trok eropuit en schakelde niet bij de eerste de beste hobbel in de achteruit.”

Quotes

- “Eelko trok eropuit, schakelde niet bij de eerste de beste hobbel in de achteruit, dat heb ik enorm gewaardeerd”

-“Hij bedacht een tool om verschillende onderzoeksvoorstellen met elkaar te vergelijken op mogelijke opbrengsten, met als doel een goed onderbouwde prioriteitstelling. Een bruikbaar stuk gereedschap”

-“Wat hij als bedrijfskundige toevoegde aan een technisch-wetenschappelijke omgeving? Het stellen van zijn (soms onverwachte) vragen bracht mensen aan het denken”

 
Gaurav Goel